aqarium

Friday, August 01, 2008

Ve vytírací nádržce krmíme střídmě jen nitěnkami anebo roupicemi.
Některé samičky vyžadují dva sámečky; u některých ryb vkládáme napřed jednoho z partnerů, druhého později, na druhý den zrána.
Po vytření chovný pár odlovíme — z labyrintních ryb a cichlid ponecháme jednoho z partnerů, který jikry a potěr opatruje. U labyrintek je to obvykle sameček, u cichlid samička. Některé rybky mají jikry malé a sklovité a začá¬tečník je těžko v nádrži najde. Směrodatné pro určení, zda se již rybky vytře¬ly, je bříško samičky. Je-li splasklé, pak rybky nebo jen samičku odlovíme. Neoplozené jikry do 24 hodin zbělají a je třeba je z nádržky odstranit. Činíme tak odsáváním tenkou skleněnou trubičkou. Zbělají-li všechny jikry, je to zaviněno nedostatečným oplozením, špatným složením či znečištěním vody nebo nevhodnou teplotou. Po vytření doporučujeme obarvit vody ve vytíračce trypaflavinem nebo Acriflavinem slabě do zelena.
Vodní plži a ploštěnky jikry ničí, a proto plže můžeme do vytírací nádržky umístit, až se potěr rozplave. Plži odstraňují zbytky potravy, které kazí vodu. Po vytření, v době než se potěr rozplave, musíme sami ihned odstranit zbytky potravy, kterou jsme krmili chovný pár. V malé vytírací nádržce a při poměr¬ně vysoké teplotě vody se rychle množí baktérie a nastává nedostatek kyslíku.
Vývin jiker trvá podle teploty vody obyčejně 24-48 hodin (characidy, parmičky), ale i několik dní (cichlidy), popř. týdnů (halančíci). Drobounký potěr visí pak na skle nádržky nebo na rostlinách. V té době, než se rozplave, tráví ze svého žloutkového váčku, kterým ho příroda pro první dny obdařila. Jak¬mile se však rozplave (za 5-8 dnů), začneme krmit. Dříve však rozhodně ne. Po rozplavání, tj. po strávení žloutkového váčku a naplnění plynového měchýře, se doporučuje zavést velmi jemné vzduchování; vytírací nádržka bývá totiž malá a biologická rovnováha je porušena značným nárokem větší¬ho počtu rybek na kyslík.
Potěr jikernatých halančíků se líhne za delší dobu než u jiných jikernatých ryb - průměrně za 14 dnů - u některých za několik týdnů, ba i měsíců. Jikry některých halančíků vyžadují neobvyklé opatrování v trošce vody při teplotě 20—22 °C, popř. jen ve vlhké rašelině. Někteří halančíci kladou jikry do spleti rostlin, jiní zase do půdy dna.
Rozmnožování labyrintních rybek není ve srovnání s jinými jikernatými rybami nikterak obtížné. Nádrž pro vytírání těchto rybek volíme raději větší, a to pokud možno alespoň o obsahu 20 litrů. Výška vodního sloupce nemá přesahovat 10—15 cm. Voda vodovodní, polotvrdá. Na dno nádrže vložíme do rohu větší kámen, aby poskytoval samičce úkryt před divoce dorážejícím samečkem. Hladinu pokryjeme plovoucími rostlinami, jejichž části vplétají samečci některých druhů labyrintních rybek do pěnového hnízda na vodní hladině.