aqarium

Thursday, July 17, 2008

Akvarijní rybičky

Osázení nádrže se má pokud možno přizpůsobit druhu rybek. Některým vyhovují řídce osázené nádrže, jiným hustě, některé vyžadují hladinu pokry¬tou plovoucími rostlinami. I na druhu rostlin záleží. Mnohé rybky ukládají jikry do spleti jemných rostlin, jiné je kladou do plovoucích, jiné zase na tuhé listy nebo kameny, popř. do písku. Jsou druhy, které vyžadují pouze určitou jakost (složení) vody.
Také výživa potěru hraje velkou roli, neboť často i u zkušeného chovatele až třetina vylíhlého potěru hyne hladem. Proto potěr krmíme častěji než dospělé rybky.
Odchovem akvarijních rybek nemyslíme jen množení ryb, ale hlavně výbě¬rový odchov nejkrásněji vybarvených zdravých a silných jedinců, schopných dalšího rozmnožování.
Neúspěchy při odchovu nezpůsobuje jen nízká teplota, ale i vysoká. Např. neónka (Paracheirodon innesi) nebo halančík modrý (Aphyosemion sjoestedti) se při teplotě vody nad 23 °C nevytřou. Jikry mnohých ryb, např. tetry žhavé (Hemigrammus erythrozonus), razbory klínoskvrnné (Rasbora heteromorpha), razbory trpasličí (Rasbora maculata), neónky (Paracheirodon inne¬si), různých druhů jikrnatých halančíků (fundulů) jsou zase velmi choulostivé na náhlé změny osvětlení.
Některým druhům ryb nevyhovuje vysoký sloupec vody (labyrintky), jiné druhy rybek vyžadují zase možnost dlouhého rozplavu (parmičky); velkou nádrž vyžadují větší cichlidy, jednotlivě chtějí obývat akvárium někteří okounci a nesnášenlivé rybky.
Některé samičky rybek se vůbec „nezaplní" jikrami, protože jim nevyhovují životní podmínky v akváriu. Akvarista často nutí rybky, aby žily v nádrži, kte¬rá se od přirozeného prostředí liší svým charakterem, druhem potravy, teplo¬tou a složením vody i dna. Určitá znalost životních podmínek v domovině rybek je pro jejich zdárný chov v akváriu nutná.
Přípravy a postup při tření jsou rozdílné podle druhů ryb. Rozmnožování živorodých rybek nečiní obvykle žádné potíže, avšak vyskytují se druhy, které svým chovem i odchovem vyžadují určitou akvaristovu zkušenost. Živorodky chováme většinou ve středně velkých, prosvětlených, dobře osázených nádr¬žích s písčitým dnem, čistou, nepříliš starou, dobře prokysličenou, přiměřeně teplou vodou (20-26 °C). Po oplození samičky samečkem ve společné nádrži je samička březí podle teploty vody po dobu 4—6 týdnů. Čím je teplota vody vyšší, tím je doba březosti kratší. Když je bříško samičky dosti vypouklé a začne hranatět a v jeho zadní části je znatelná tmavá skvrna, přelovíme bře¬zí samičku do připravené nádržky, aby ostatní ryby potěr nesežraly. Příliš vysoká teplota a čerstvá voda urychlují porod, ale také mohou zavinit nežá¬doucí potrat nevyvinutých nebo mrtvých mláďat. Do nádržky vložíme jemnolisté nebo plovoucí rostliny s hustým kořáním, do kterého se potěr ukryje před žravostí samičky. Po vrhu (30—150 kusů mladých rybek, podle druhu a velikosti samičky) samičku odlevíme a příští den začneme potěr krmit.