aqarium

Thursday, May 15, 2008

akvarijní rybičky

Rybkám podáváme jen tolik potravy, kolik sežerou během 10—20 minut. Raději krmíme v menších dávkách, a to dvakrát až třikrát denně. Večer krmí¬me mírně, ráno můžeme dávku o něco zvýšit. Obzvláště rybí potěr krmíme velmi opatrně. Velikost podávané potravy volíme podle velikosti rybího potěru a druh potravy podle jeho náročnosti. Do nádržky s potěrem vložíme několik plžů, aby požírali nespotřebovanou, popřípadě uhynulou potravu. Krmit naupliemi, larvami buchanek, je nebezpečné hlavně v létě. Následkem zvýšené teploty vody ve vytíracích nádržích larvy buchanek rychle dorůstají, přeměňují se v malé buchanky, které jsou jako potrava příliš velké, napadají potěr a doslova jej uštípou.
Potěr živorodek je poměrně veliký. Ze začátku roste sice pomalu, ale při vydatném krmení je ve 4—6 měsících pohlavně dospělý. Krmíme jej již druhý den po narození. Podáváme mu nejen drobnou živou, ale také sušenou rost¬linnou i umělou potravu. Odrostlému potěru můžeme také dávat rozdrcené červené pakomáří larvy a rozsekané pečlivě proprané nitěnky.
Potěr jikrnatých ryb je velice drobounký, podle teploty vody a druhů ryb se různé dlouho líhne a za nestejně dlouhou dobu se rozplave. Tak např. potěr labyrintek se obvykle rozplave třetí den po vytření chovného páru. Potěr ji¬krnatých halančíků se líhne za 8 dnů až 6 měsíců, i za delší dobu, podle druhů ryb. Potěr parmiček se obvykle rozplave 6. až 7. den po vytření páru.
V zásadě krmíme tehdy, až se potěr rozplave, tj. v době, kdy strávil zásobní potravu ve svém žloutkovém váčku, kterým jej vybavila příroda pro první dny života. Každý potěr požírá drobnohlednou (prachovou) živou potravu, avšak ne každý přijme potravu sušenou nebo umělou.
Všechny dospělé rybky vydrží bez potravy déle než 14 dní, které představu¬jí obvykle dovolenou jejich majitele. A není jim to ke škodě; může jim to i prospět. Proto před odjezdem nakrmíme rybky normálně, a to jen takovou dávkou potravy, jakou běžně dostávají. Hladem určitě nepojdou, vždy si v akváriu něco najdou nebo obírají ze skel a rostlin řasy.

Labels: