aqarium

Saturday, April 19, 2008

Některé rostliny rostou dobře po celý rok, jiné na zimu omezují vývoj a shazují část listů, které pak zahnívají a porušují čistotu vody. Tomu musíme předejít. U rostlinných druhů, které na podzim zatahují, odstraníme listy hned, jak začnou žloutnout. Je-li nádrž hustě zarostlá, rostliny protrháme, aby zbý¬vající vegetace měla dostatek světla a lépe přezimovala.
Počasí, lépe řečeno atmosférický tlak, má na rybky nemalý vliv. Při změně tlaku před bouří můžeme pozorovat nedostatek kyslíku. Rybky plavou u hladiny a lapají po vzduchu. Při slunečním počasí a při vysokém tlaku se rybkám daří lépe a většina druhů tetrovitých ryb se snadněji vytírá. Čichavci se naopak lépe vytřou při nízkém tlaku.
V akváriu dobře zarostlém vodními rostlinami, bez vzduchovacího a filtrovacího zařízení, můžeme chovat na 2—3 l vody jednu jikrnatou rybku asi 2—4 cm velkou. Živorodky jsou obvykle náročnější. Na jednu živorodku musíme počítat 3—51 vody, protože výkaly těchto rybek rychleji kazí vodu. U ryb 10—15 cm velkých počítáme i s 8—10 l vody na jednu. Chováme-li však v akváriu čichavce, dáváme dokonce na dva l litr vody za předpokladu, že jde o malé druhy. Avšak takové druhy, které sbírají potravu ze dna a ryjí v něm, např. sumečky, v nefiltrované nádrži chovat nemůžeme. Vzduchujeme-li a filtrujeme-li nádrž, lze počet rybek, úměrně zvýšit. Poměr jedna rybka na 2—3 litry vody se však nemá porušovat. Výjimku zde tvoří rybí potěr.
Velký volný prostor však také rybkám nesvědčí. Zjistilo se, že rybky chované v malém počtu ve velké nádrži byly plaché a lekavé. Jakmile byly vpuštěny do nádrže další rybky, a to i jiné druhy, změnily své chování; ihned se hezky vybarvily a klidně proplouvaly nádrží. Proto také úměrnost co do počtu rybek má v akváriu velký význam a platí zde zásada zlaté střední cesty.
Při osazování používáme vodní rostliny pocházející z různých oblastí a při¬hlížíme k tomu, aby akvárium bylo efektní. Rostliny sázíme do skupin nebo trsů o několika jedincích a kombinujeme druhy různobarevné s různolistými. Z porostu dna mezi nízkými rostlinami dáme vyniknout velkým a dekorativ¬ním druhům. I při osazování společného akvária platí zásada nedávat do jed¬né nádrže druhy se zcela odlišnými požadavky na životní prostředí.

Labels: