aqarium

Friday, May 02, 2008

Většina akvaristů, a to nejen začátečníků, se dopouští veliké chyby tím, že rybky, které si koupili nebo získali výměnou, ihned po příchodu domů vpustí do nádrže bez jakýchkoliv preventivních ochranných opatření před nakažli¬vými nemocemi. Tak jako člověk může být i ryba nositelem infekčních emo¬cí a aniž sama onemocní, může nakazit mnoho dalších ryb. Na propuknutí různých infekčních nemocí mají vliv různé okolnosti: náhlá změna ve šlo:-, ní a teplotě vody, jednostranné nedostatečné krmení, vpuštění nových a již nemocných ryb do akvária, nedostatečně dezinfikovaná živá potrava z rybní¬ků a tůní, cizopasníci zavlečení do akvária s rostlinami apod.
Každá akvarijní prodejna má i několik desítek různých dodavatelů, to zna¬mená také tolik různých možností zavlečení chorob. Jsou i nesvědomití akvaristé chovatelé, kteří dodají vědomě do prodejny rybky nemocné nebo nedo¬statečně vyléčené nebo zchoulostivělé chovem ve vysokých teplotách.
Proto je nezbytně nutné, abychom rybky ponechali aspoň 7 dnů v karan¬ténní nádržce. Za tuto dobu obvykle poznáme, zda jsou v pořádku, jako karanténní nádoba nám poslouží menší celoskleněná nádržka se vzduchová¬ním.
Rybky, pokud to není nezbytně nutné (např. při otravě vody), nevpouštíme do čerstvé vody.
Akvária plníme většinou vodovodní vodou, která se dezinfikuje chlórem Obsah chlóru ve vodovodní vodě není pro lidský organismus zdravotně závadný, pro akvarijní rybky je však nebezpečný. Protože chlór z vody poměrně rychle vyprchá, ponecháme vodu nejméně 24 hodin odstát, než do ní dáme rybky. Do čerstvě zařízené nádrže je radno vpouštět rybky až za 5—10 dnů.
Všeobecně se akvarijní rybky krmí příliš. A pak to s nimi dopadá jako s tlu¬stými psy v domácnostech: trpí různými zažívacími potížemi. Ztučnělé rybky bývají též tělesně deformovány a nelze pak očekávat, že se úspěšně vytřou. Čas od času by měly rybky vyhladovět; vždyť ve volné přírodě si musí neustá¬le hledat potravu, což v akváriu nemají zapotřebí. Energii vynaloženou v pří¬rodě na hledání potravy v akváriu nevydávají, zpohodlní a pro nedostatek pohybu při vydatném krmení ztuční.
Kromě toho způsobuje přílišné krmení škodlivé změny v akváriu, jako zákaly, tvoření nežádoucích řas a páchnutí vody. Proto máme-li neúspěchy, nesvádějme to na ryby, ale hledejme příčinu především u sebe.