aqarium

Friday, April 25, 2008

Vytírací nádržku používáme k účelům karanténním, k výstavkám vodních živočichů, hlavně však k vytírání a rozmnožování rybek. Tyto nádržky jsou převážně celoskleněné nebo též s kostrou z úhlového železa (zasklené). Doporučovaná velikost nádrže na vytírání ryb je uvedena u jednotlivých dru¬hů. Vytírací nádržka je obvykle malá; proto nemůže poskytnout na delší dobu rostoucímu a poměrně početnému potěru dobré životní podmínky.
Akvárium je miniaturní biotop, ve kterém mohou snadno nastat různé poruchy, jako nedostatek kyslíku, náhlé výkyvy teploty, otravy dusíkatými sloučeninami a jinými chemikáliemi, tabákem a chlórem, poruchy zažívacího ústrojí chovaných rybek vlivem nesprávné nebo jednostranné výživy apod. Všechny negativní vlivy akvarijního prostředí se projeví spíše v nádržích menších.
V malých nádržích snadno dochází k náhlým poklesům nebo zvýšením tep¬loty vody, což může u tropických rybek vyvolat různá onemocnění. Chová¬me-li je delší dobu v teplotách nižších než 18—20 ° C, ztrácejí pestré zbarvení, přestávají přijímat potravu, zaostávají ve vzrůstu. Většinou stojí nehnutě u dna se staženými ploutvemi nebo se mírně kolébají. Často také ztrácejí roz¬množovací schopnost. Při zvýšení teploty nad 35 ° C se většinou akvarijní rybky udusí nedostatkem kyslíku.
V nedostatečně udržovaném akváriu, zvláště je-li přeplněno rybkami, se ve vodě koncentrují dusíkaté sloučeniny z moče, z výkalů ryb (Živorodky) a zbyt¬ků potravy při překrmování. V přírodě se tyto látky mineralizují, avšak v akváriu se biologická rovnováha snadno poruší, následkem čehož ryby i rostliny hynou. Otravu vody může vyvolat i větší množství čerstvého tmele, škodlivé těsnící prostředky, umělé nátěry, glycerínem konzervované gumové hadičky, kovy a různá v nesprávné koncentraci aplikovaná léčiva používaná k hubení cizopasníků, tabákový kouř, volný chlór apod. Při všech otravách je nutná rychlá částečná obnova vadné vody vodou čerstvou, stejně teplou.
V pozdních podzimních měsících často pozorujeme nápadné hynutí akvarijních rybek, které je většinou způsobeno změnou chemického složení vody, jež znamená porušení biologické rovnováhy v akváriu. Nejlepším prostřed¬kem proti podzimnímu hromadnému hynutí rybek je důkladná příprava akvá¬ria na zimu. Zde se teprve správně a plně uplatní technická zařízení akvária, zvláště umělé osvětlení, filtrování, vzduchování a vyhřívání vody.

Labels: