aqarium

Monday, May 19, 2008

akvarijní rybičky

Teplota vody v akváriu je jedním z nejdůležitějších činitelů pro chov ryb a rostlin. Poskytne-li akvarista rybkám přiměřenou teplotu vody, daří se jim dobře. Vysoké teploty zajisté urychlují vzrůst rybek, zároveň však částečně zkracují jejich životnost a činí je choulostivými. Naopak zase příliš nízká tep¬lota zpomaluje růst, rybky zakrní a jsou nedokonale vybarvené. Někteří akvaristé tvrdí, že máme rybky „otužovat" a že čím větší péči jim věnujeme, tím je to pro ně horší. Není pochyb o tom, že se názory na otužování rybek za posledních 70 let hodně ujasnily. Přispěla k tomu početná literatura, obzvláště kniha Dr. Ladigese „Der Fisch in der Landschaft (Rybka v přírodě), kde se mnohé dovíme o nalezištích rybek, o teplotě vody a jejich domovině za dne a v noci, v létě a v zimě. Na základě těchto zkušeností se utvořil názor, že akvarijní rybky nejsou tak choulostivé, jak se původně myslelo. Ovšem určité životní teplotní minimum musí být zachováno.
S kolísáním denních a nočních teplot se setkáváme nejen u nás, ale i v původní domovině tropických rybek. V mnohých tropických a subtropic¬kých oblastech jsou také podstatné teplotní rozdíly mezi jednotlivými roční¬mi obdobími, a to často větší než u nás. V období dešťů se voda poměrně rychle ochladí a rybí organismus se často musí velmi rychle přizpůsobit změ¬ně teploty. Pro nás vyplývají z této zkušenosti určité poznatky.
Menší teplotní výkyvy v rozmezí 2—4 °C nejsou dobře živeným, odrostlým rybkám tak nebezpečné, jak se domníváme, avšak teplota nesmí klesnout pod minimum, což je u většiny tropických akvarijních rybek přibližně 18—20 ° C. V průběhu podzimního a zimního období se tedy může teplota vody v akváriu pozvolna snižovat. Přechodné ochlazení vody neznamená hned katastrofu. Starší, tj. dospělé rybky je však snášejí lépe než mladé nebo potěr.
Selže-li z nějakého důvodu vyhřívací zařízení, je vždy lépe přilít teplou vodu do akvária než volit pomalé oteplování pomocí ohřívacího elektrického tělíska.
Další poznatek z praxe je, že rybky přenesené do teplejšího prostředí rea¬gují na tuto změnu příznivě. Naopak vložíme-li je náhle do chladnější vody, dostanou šok a často hynou. Rybky chované delší dobu v chladnější vodě bývají napadeny zaplísněním kůže a zaber nebo povrchovými cizopasníky. - Pochopitelně se snažíme, aby nedošlo k velkému kolísání teploty v akváriu. Obzvláště potěr má mít stejnou denní i noční teplotu, poněvadž v době tření rybek mezi nimi není v tropické přírodě podstatný rozdíl.

Labels: