aqarium

Thursday, May 22, 2008

Akvarijní rybičky

Tak např. teplota vody vyhřívané na 24°C může kolísat mezi l— 2 °C. Na takové malé výkyvy jsou nastaveny i automatické spínače (termostaty) top¬ných elektrických tělísek.
Otužovat rybky, aby po delší dobu snášely bez újmy na zdraví nižší teploty, nemá praktický význam. Směrodatné pro určování teploty vody v akváriu zůstanou vždy jen teplotní podmínky, v nichž rybky žijí ve své domovině.
Do akvária zbytečně nesaháme rukou, pokud to není nezbytně nutné. Kaž¬dý zásah ruší a působí neblaze na ryby i na rostliny.
Drobné zásahy jsou však někdy nezbytné a ušetří nám později mnoho prá¬ce. Život a dění v nádrži pozorujeme denně pro své potěšení a k zásahům při¬stoupíme jen tehdy, je-li něčím narušena biologická rovnováha v akváriu. Každý den se přesvědčíme, zda akvárium neteče, zda teploměr ukazuje správ¬nou teplotu, zda je topné tělísko, filtr a vzduchování v provozu, jsou-li rybky v pořádku, popř. zda některá neuhynula. Nesprávně fungující technické pří¬stroje upravíme a zbytky potravy nebo mrtvolku rybky ihned odstraníme. Ni¬kdy nepřekrmujeme. Tuto denní kontrolu můžeme provádět i při večerním pozorování akvária.
Jednou týdně odstraníme přebujelé rostliny nebo jejich odumřelé listy a zbavíme skla řas. Je-li nanesen na rostlinách kal, sklepeme' ho opatrně skle¬něnou tyčinkou, vypneme vzduchování, chvíli počkáme, až sedne, a potom jej odstraníme. Doléváme-li menší množství vody, stačí čerstvá voda stejné tep¬loty. Při větším množství to má být voda odstátá.
Jednou měsíčně je nutné obnovit třetinu vody v akváriu. Filtr čistíme podle potřeby, nejpozději však za dva až tři měsíce. Jednou měsíčně kypříme skle¬něnou nebo dřevěnou tyčinkou písek, a to i pod kameny. Nadzvedneme je opatrně, aby se rostliny nepoškodily. Přespočetné plže z nádrže odstraníme. Po skončení zásahu opláchneme krycí sklo.
Celková údržba akvária vyžaduje denně 5—10 minut, jednou týdně 20 až 30 minut a jednou měsíčně l —2 hodiny.
O vodních plžích už se mnoho napsalo a bylo vysloveno mnoho protichůd¬ných názorů. Velmi často se plžům přikládá velká a často neodůvodněná zásluha o čistotu nádrže. Plži mají své kladné i záporné vlastnosti. Živí se zbytky potravy, kterou nespotřebovaly ryby, požírají některé druhy řas, odu¬mřelé části rostlin a mrtvé rybky. Ale také — a to častěji — si pochutnávají na živé potravě, např. na nitěnkách. Plže však vkládáme do elementek s právě rozplavaným rybím potěrem, aby požírali zbytky uhynulé potravy. Některé druhy si pochutnávají na jemných a křehkých listech vodních rostlin. Takové plže musíme z akvária odstranit. Neúměrný počet plžů porušuje biologickou rovnováhu v nádrži, a proto je zapotřebí stále jej kontrolovat. Uhynulý plž se velmi rychle rozkládá, zapáchá a kazí vodu.

Labels: