aqarium

Wednesday, July 30, 2008

Nejvhodnější doba pro vytírání téměř všech akvarijních rybek je jaro. Některé jikrnaté rybky, jako např. dánio pruhované (Danio [Brachydanio rerío), rájovec dlouhoploutvý (Macropodus opercularis) a kardinálka čínská (Tanichthys albonubes), nevyžadují zvláštní odborné akvaristické znalosti.
Vytírání a odchov většiny jikrnatých ryb však vyžaduje určité zkušenosti, teoretickou přípravu a trochu štěstí. Připravíme-li rybkám ke tření vyhovující biotopní podmínky, máme napůl vyhráno. To, že neznáme podrobně životní podmínky exotických ryb v jejich domovině, vysvětluje, proč je nesnadné některé druhy vytřít v akváriu, popř. proč se to u některých druhů ryb ještě vůbec nepodařilo. Vesměs všechny rybky pocházející z povodí Amazonky a z indomalajského souostroví žijí ve vodách měkkých (0,5—2 st. něm. tvrdo¬sti) a kyselých (pH 4,5—6,7). Parmičky vyžadují ke tření vodu odstátou, tetry vodu čerstvější. Vodu pro tření rybek je nutné podle potřeby upravit.
Teplota vody má daleko větší význam, než se jí obvykle přisuzuje. Všeo¬becně zvyšujeme ve třecí nádržce teplotu vody o 2—3 °C proti teplotě vody, ve které byly rybky chovány před třením. Jikry některých ryb jsou choulosti¬vé na světlo, a proto po vytření a odlovení rodičů nádržku s jikrami zatemní¬me.
Výběru chovného páru musíme věnovat velkou pozornost. Pokud možno chováme před třením samičky odděleně od samečků, kromě druhů rybek (např. cichlid), které se musí vzájemně samy „najít", než u nich dojde ke tření. Do třecích nádržek dáváme samičky jen zaplněné jikrami, jinak se nevytřou. Nemá-li samička možnost se vytřít, byť i jen ve společné nádrži, jikry jí za¬tvrdnou a je neplodná, popř. jí onemocní vaječníky. Vymáčknout zatvrdlé jikry ze samiček se nedoporučuje, poněvadž je k tomu zapotřebí náležité zku¬šenosti a jemného citu v prstech, aby se tlakem nepoškodily vnitřní orgány. Vytírací nádržku (vytíračku) volíme nejčastěji celoskleněnou, čtyřbokou, růz¬né délky — podle velikosti ryb. Pečlivá čistota je nezbytná.
Rostliny, které hodláme dát do vytíračky, nejprve pečlivě propereme v čis¬té vodě. Většina jikernatých ryb při tření jikry požírá, a proto nešetříme jemnolistými rostlinami, které zatížíme neutrálním předmětem, např. kouskem porcelánu, skleněnou trubičkou, kamenem apod. Volbě rostlin na vytírání rybek věnujeme také pozornost; některé rostliny ovlivňují reakci vody, např. stolístek (Myriophyllum), parožnatka (Nitella), na zásaditou, jiné reakci nemě¬ní, např. pramenička (Fontinalis); velmi dobře se na vytírání rybek pro svou kyselou reakci hodí bublinatka drobná (Utricularia exoleta).
U některých parmiček můžeme také použít čistě opraných oblázků anebo skleněných kuliček, popř. trubiček, které klademe na dno vytíračky. Pro větši¬nu jikernatých ryb, které se volně třou do rostlin, písek do vytíracích nádržek nedáváme. Ve vytíracích nádržkách vodu nefiltrujeme.
Po zjištění správné teploty vody spolehlivým teploměrem vpouštíme večer do vytíračky chovný pár. Ke tření dochází obvykle v ranních hodinách druhé¬ho dne. Jestliže se rybky nevytřou do týdne, odlovíme je a nasadíme jiný pár.