aqarium

Thursday, October 09, 2008

Akvarijní rybičky

Ancistrus cirrhosus
Krunýřovec skvrnitý
Loricariidae — Krunýřovcovití
Až 14 cm — Rio Paraguay, povodí Amazonky, Guayana a Trinidad — 1931

Tělo kryjí četné kostěné destičky, v přední části je zploštělé, směrem dozadu se zužuje. Vysoká hřbetní ploutev a mohutně vyvinuté prsní ploutve mají sil¬ný osten. Tupá tlamka je vybavena četnými, často rozvětvenými čichovými vousky. Zbarvení je hnědé až tmavohnědé se světlými nepravidelnými skvr¬nami. Břišní část je světle šedozelená nebo hnědá. Ploutve jsou hnědavé s tmavými kulatými skvrnami. Na hřbetní ploutvi (vpředu blíže k hřbetu) je výrazná sytě černá skvrna.
Sameček má vousky na tlamce a na čele, silné a dlouhé. Samička má vousky na tlamce, krátké a tenké, v jedné řadě.
Chov: 20 °C. Nádrž velká, nevystavená světlu, s možností úkrytu, který ryba opouští až k večeru a v noci. Voda čistá, prokysličená a osolená (l kávová lžička na 10 litrů vody). Rybky požírají řasy a rostlinné odpady, rostliny však neničí. Jinak nejsou v potravě vybíravé, žerou všechno a potravu přijímají výlučně ze dna. Na teplotu nejsou náročné. Lze je chovat ve společnosti jiných mírumilovných rybek.
Odchov: 28°C. Předpokladem pro úspěšný odchov je chovat několik jedin¬ců od mládí společně v jedné nádrži. Dospělý sameček obhajuje teritorium. Pro vybraný pár postačí středně velká nádrž bez osázení, s vloženou břidlicí a kameny. Rybky se vytírají do jeskyněk, kde samička lepí jikry na spodní stranu pevného podkladu. Potěr se vykulí za 5 dnů, za další 4 dny stráví žloutkový váček. Vložené salátové listy se zakrátko pokryjí řasou a změknou. Tvo¬ří první potravu potěru. Později můžeme přidávat různou sušenou potravu, spařený mrazený špenát a sekané nitěnky. Rodiče potěru neublíží.

Ancistrus dolichopterus
Krunýřovec modrý
Loricariidae — Krunýřovcovití
Až 12 cm — Povodí Amazonky, Guayana — 1911

Zbarvení tmavě hnědé až šedé, případně zelenkavě hnědé, tmavěji skvrnité. Cítí-li se rybky dobře, a tělo dostane modročerný nádech. Tmavé zbarvení signalizuje dobrou pohodu. Spodní část těla je světlejší, ploutve modročerné, hřbetní a řitní ploutve jsou světle lemované s bělavými body. Mladé rybky jsou modřeji vybarvené. Sameček má silné, dlouhé, rozvětvené vousky na tlamce a čele. Je celkově světlejší.
Samička má krátké a tenké vousky v jedné řadě na okraji tlamky.
Chov a odchov jako u Ancistrus cirrhosus.

Ancistrus multispinnis
Krunýřovec mnohoostný
Loricariidae — Krunýřovcovití
Až 12 cm — Humboldtův proud. Novo Rivers, St. Catharina — 1934

Zbarvení je tmavošedé až žlutohnědé s četnými skoro černými skvrnami a jednotlivými světlými body. Spodní část těla je světlejší. Hřbetní a párové ploutve jsou průsvitně hnědavé a také tmavě až světle hnědě skvrnité. Ocasní ploutev je světle lemovaná. Vousky na tlamce jsou světlé. Rozdíl pohlaví jako u Ancistrus dolichopterus.
Chov a odchov jako u Ancistrus cirrhosus.
Všechny tři popsané druhy rodu Ancistrus byly dříve známé pod rodovým jménem Xenocara.

Anostomus anostomus
Hlavostojka nádherná
Anostomidae — Úzkotlamovití
Až 15 cm — Západní Guayana a veletok Amazonky od Manaosu nahoru — 1924

Tělo protáhlé, z boků mírně stlačené, hlava je shora trochu zploštělá, poměr¬ně velká tlamka, silně vyvinuté pysky; horní pysk je posunutý trochu zpět. Starší ryby mají tři podélné tmavozelené až hnědé pruhy táhnoucí se až k ocasní ploutvi, z nichž horní začíná na hlavě, prostřední na tlamce a spodní v okolí hrdla. Tělo mezi pruhy je zbarvené žlutě. Okolí hrdla a úsek nad prsními ploutvemi je fialový až nachový. Úpon všech ploutví je načervenalý nebo červenofialový, směrem k volnému konci jsou ploutve žlutavé až bez¬barvé. Základna hřbetní a ocasní ploutve je někdy krvavě červeni Řitní plou¬tev bývá černě lemovaná. Rozdíly pohlaví nejsou dosud známé.
Chov: 24 °C. Nádrž velká, mírně osázená velkolistými a dlouholistými rostli¬nami, s možností úkrytu pod kořeny. Rybky jsou nenáročné, poměrně mírumi¬lovné a plaché. Lze je chovat ve společnosti stejně velkých ryb. Vyžadují živou a rostlinnou potravu, kterou sbírají ze dna (červy). Obvyklá poloha rybek je hlavou dolů, plovou však také normálně. Doporučuje se chovat je v houfu.
Odchov se v akváriích pravděpodobně dosud nezdařil.