aqarium

Wednesday, February 09, 2011

Astronotus ocellatus Vrubozobec paví

Cichlidae — Vrubozubcovití
Až 20 cm — Střední a severní část Jižní Ameriky, poříčí Amazonky, Páraná, Rio Paraguay a Rio Negro — 1929

Tělíčko má silné, vysoké, ze stran trochu stlačené. Hlavičku má velkou a oči má vysoko umístěné.Tato Rybička upoutá tím, že je v různém stáří jinak vybarvená. Když dosáhne velikosti 3—4 cm tak je podobná svým nádherným zbarvením korálovým rybám. Pohlavně dospělé rybičky mají tělíčko tmavě olivově zelené až čokoládově hnědé se žlutavou nepravidelnou pruhovanou kresbou („želvovité zabarvení") a skvrnkami, které přecházejí též na ploutve. Na kořeni ocasní ploutve má tmavou skvrnu, která je červeně olemovaná a podobá se pávímu oku. Rybky pohlavně vyspějí až když dorostou velikosti 10—12 cm.
Sameček má často tři dobře viditelné kulaté skvrny na ostnaté části hřbetní ploutve. Jinak jsou samička i sameček stejně zbarveny.
Chov: 22 °C. Nádrž velkých rozměrů s kamenitým dnem, bez osázení nebo jen s rostlinkami v květináčích a s plovoucími rostlinami. Rybky jsou nesnášenlivé, žravé, v dospělosti bez výjimky dravé. Lze je chovat ve společnosti jen stejně velkých ryb. Povahy jsou rozdílné. Některé rybičky jsou snášenlivé, jiné rády útočí nejen na svůj druh, ale i k jiným rybám. Dospělé ryby potřebují vydatné krmení hrubší živou potravou nebo též kousky syrového masa.
Odchov: 26 °C. Samičky kladou jikry na kameny; hlídají je oba rodiče. Potěr přenášejí do jamek v písku a dále opatrují. Už jako první potravu přijímají rozplavané rybky buchanky.

Labels: