aqarium

Tuesday, October 26, 2010

Arnoldichthys spilopterus Tetra červenooká

Characidae – Trnobřichovití
Tropická západní Afrika, hlavně Lagos až k ústí Nigeru

Tělo má tato rybka protáhlé, ze stran stlačené, modravě až zeleně se třpytí. Bříško má zlatožluté které se růžově leskne. Od oka s výrazně červenou duhovkou až do vidlicovitě vykrojené ocasní ploutve se táhne několik podélných pruhů, z nichž střední je nejtmavší, kovově lesklý a také nejširší. Nad ním je světlejší duhově zbarvený pruh, pod ním pruh žlutobílý. V hřbetní ploutvi má větší oválnou, až černou skvrnu která je vroubená bíle. Svislé ploutve má zbarvené do žluta. Řitní ploutev je zdobená tmavou kresbou. Sameček má v řitní ploutvi červenou skvrnu.
Samička má v řitní ploutvi neostře ohraničenou tmavou až černou skvrnu.
Chov: 24°C. Nádrž velká, mírně osázená, dobře krytá sklem. Dno tmavé, voda měkká, slabě kyselá. Jsou to čilé a nenáročné rybky. Všežravci.
Odchov: 26°C. Středně velká podlouhlá nádrž, voda měkká 3-4 stupně něm. tvrdosti, slabě kyselá. Při tření se rybky k sobě přitisknou a za silného chvění těla volně vypouštějí jikry. Jsou velmi produktivní. Potěr se vykulí po 30—35 hodinách, sedmý den se rozplave. Dřívější pojmenování: Petersius spilopterus.

Labels: