aqarium

Sunday, February 25, 2007

Péče o rostliny

Péče o rostliny před vysazením Nově zakoupené rostliny se musí před vysazením očistit. Nejprve ponořte rostliny (i s hrnkem) do nádoby s odstátou vodou. Aby nezasychaly, překryjte je archem novinového papíru. Papír nasákne vodu a udržuje části rostlin, které ční z vody, vlhké. Každá rostlina se musí vyjmout z nádoby k čištění zvlášť.
• Kontejnerové rostliny opatrně vyjměte z hrnku. Pokud možno to
nedělejte násilím. Aby se kořeny nepoškodily, musí se někdy hrnek kousek po kousku od kořenů opatrně od stříhat.
• Z kořenového balu rostlin opatrně vymyjte skelnou nebo minerální vatu. Listy a stonky: Zastřihněte suché, rozmačkané a ulomené části rostlin a také roztřepené nebo zahnědlé listy.
Kořeny: Odstřihněte všechny odumřelé kořeny. Mrtvé kořeny jsou hnědé a povadlé, zdravé jsou světlé a pevné.
Vajíčka vodních plžů: Na mnohých rostlinách z obchodu a téměř na všech rostlinách ve starším akváriu ulpívá trocha vajíček nebo mláďat vodních plžů.
• Pěstujete-li ve svém akváriu ryby a jen robustní rostliny, nemusíte
vajíčka odstraňovat. Plži jsou ve společenském akváriu užiteční, protože se živí zbytky potravy a malými řasami.
• Vajíčka musíte odstranit tehdy, jestliže nádrž plánujete hlavně nebo pouze pro rostliny a pokud chcete pěstovat i jemnolisté a citlivé druhy. Proto je opatrně z rostlin seškrábněte.
Má rada: Každopádně odstraňte pískořku věžovitou, jestliže jste na dno pod písek vložili zásobní hnojivo. Ze zakoupených rostlin proto raději seškrábněte všechna vajíčka plžů. Pískořka věžovitá se později z akvária jen velmi těžko dstraňuje. Jelikož se zavrtává do dna, prom íchá během času zásobní hnojivo s vrchní vrstvou písku, takže se naruší celé prostředí dna a silně železité hnojivo může
zbarvit vodu do červena.

Labels: