aqarium

Tuesday, October 02, 2007

Péče o akvárium:

Jak zvýšit obsah kyslíku: Toho dosáhneme hustým osázením rostlinami
Péče o filtr: Zhruba jednou za čtyři týdny musíme vyprat náplň filtru ve vlažné vodě (ne v horké). Nepoužívejme při tom žádné čistící prostředky, zabily by se tím bakterie. Nakonec filtrační hmotu vyždímejme a znovu použijme. Vyměnit se musí teprve tehdy, když přestane držet svůj původní tvar.
Boj s řasami: Řasy patří k akváriu stejně jako ryby nebo rostliny. Musíme dbát jen na to, aby nezískaly v nádrži převahu. Řasy se přemnožují vždy, když rostliny nestačí spotřebovat všechny živiny, které v akváriu vznikají činností baktérií.
Výměna vody: Každý týden by se měla vyměnit třetina vody akvária (ne více). Po výměně vody musíme dodat i přípravek na úpravu vody.
Odsátí kalu: Jednou týdně by se mělo akvárium odkalit. Velmi snadno odstraníme kal z nádrže hadicí při výměně vody nebo použitím odkalovače, který je poháněn vzduchovým motorkem. Funguje obdobně jako vysavač.
Čištění skel: Jednou týdně je třeba také očistit stěny nádrže. Zvenčí se skla otřou vlhkým hadříkem. Zevnitř můžeme stěny očistit magnetickou stěrkou nebo škrabkou na řasy.